FOLYAMATOS TAGFELVÉTEL 5 ÉVES KORTÓL!

Edzések szeptember 4-től a szokott helyszínen.

Bővebben »
Mikulás Kupa, Cegléd - Nemzetközi kumite verseny

2018. december 10.

Mikulás Kupa, Cegléd - Nemzetközi kumite verseny

Sikerrel zárult idei utolsó versenyünk, a Mikulás Kupa, hiszen mind a 11 versenyzőnk helyezett lett! Ismét elmondható, hogy magabiztosan küzdöttek versenyzőink, hiszen a küzdelmeik döntő ...

Bővebben »
IV. ENSI Kupa, Érd - Nemzetközi kumite verseny

2018. február 26.

IV. ENSI Kupa, Érd - Nemzetközi kumite verseny

6 ország közel 250 versenyzőjével került megrendezésre az utánpótlás és felnőtt kumite verseny, amin a betegségek miatt végül 9 versenyzővel és 1 bíróval vettünk részt. A ...

Bővebben »
1%

2018. február 24.

1%

Kérjük, segítse munkánkat SZJA 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18551006-1-09 Így rendelkezhet 1%-áról 2018. május 22-ig: - a személyi jövedelemadó-bevallás részeként ...

Bővebben »
20 ÉV - 20年

2017. március 14.

20 ÉV - 20年

1997. március 14. - húsz éve, ezen a napon alakult meg a KIYOSUMI Dojo, amely azóta is töretlenül halad az úton, amelyen akkor elindult - a Tradicionális Kyokushin Karate útján. Azóta sok ...

Bővebben »
Közlemény a 2019. évben átutalt SZJA 1% felhasználásáról

Köszönjük, hogy SZJA 1%-ának felajánlásával segítette munkánkat!

Gyermekem 8,5 éves, 1 éve kezdett járni. Elsősorban a mozgáskoordináció fejlesztése volt a célunk, ezen túl szerettünk volna olyan sportágat választani, ami nem csak a fizikai erőnlétét fejleszti, hanem oktató-nevelő céllal magabiztosabbá, határozottabbá, céltudatosabbá is teszi. Mindemellett fontos volt, hogy tartozzon egy olyan közösséghez, ahol jól érzi magát. Eleinte tartottunk attól, hogy a karatéban megkövetelt fegyelem és „szigor” talán nem lesz kezelhető a gyerek számára. Az edzések hatására a mozgáskoordinációs problémái hihetetlen módon és gyorsasággal fejlődnek. Magatartásában is nagyon pozitív a változás ilyen rövid idő alatt is, határozottabb, magabiztosabb lett, bátrabban kiáll önmagáért és barátaiért egyaránt. Mi csak pozitív véleménnyel tudunk nyilatkozni a Dojó-ban folyó munkáról.

Seprényi Erika

Fiam 13 éves, 4 éve kezdett karatézni. Nagyon hasznos sport és nagyon magas színvonalú, hagyománytisztelő oktatás folyik a Dojó-ban. Minden izmot átmozgat és erősít a karate, nagyon hasznos a növekedésben lévő gyermekek számára. Fontos a gerinckörüli izmok erősítése, az izületek védelmére az izomzat fejlesztése ebben az életkorban is. Fegyelmet, kitartást, relaxációs technikát, stresszoldást tanulnak a gyerekek. A test fejlesztése mellett a lélek erősítésére is hangsúlyt fektet a Dojó. Nagy előnye a Dojó-nak, hogy nem verseny- és nem eredmény centrikus, a test és lélek fejlesztése a fő cél és nem tűri az agressziót. A magam részéről látni sem bírom a küzdősportokat, ennek ellenére én is elkezdtem karatézni és saját magamon tapasztalom e mozgásforma hasznát.

Dr. Káposzta Rita

gyermekgyógyász, reumatológus, endokrinológus
DEKK Gyermekgyógyászati Intézet

...én ajánlom a lányoknak is a Kyokushin Karatét, hiszen sokszor mondják, hogy a mai világban jó, hogyha egy lány meg tudja védeni magát. Végül is az én anyukám is ezért fogadta el, bár eleinte ő is inkább más felé akart engem terelni. Azt szerette volna, hogy valami lányosabb sportot válasszak, de nekem ez így nagyon megtetszett, és már az elejétől fogva jól is éreztem magamat, így itt maradtam. A sérülésektől sose féltem, mert az elején, amikor még kezdők voltunk, óvatosabban bántak velünk és fokozatosan erősödtünk bele az egész rendszerbe. Mindegy, hogy fiú vagy lány valaki, így egyre jobban hozzászokik fizikálisan-mentálisan is.

Kriszti

20 éves, 5 éve karatézik

Gyermekem 9 éves, 4-5 éve kezdett karatézni. Ez a sportág tetszett neki a legjobban, mind szellemiségében, mind pedig a testedzés formájában. Az oktatás színvonala a lehető legjobb, ezért jár ide a gyerekem, mert mint magamnak, neki is a legjobbat szeretném. Büszkén mondom el, ha kérdezik, mit sportol és hogy ki az edzője.

Magyar János

igazgató
SZÖVÁLL KV.

11 éves fiam 4 éve karatézik. Nagyon hasznos sportnak tartom, mind erőnléti, mind állóképességi szempontból. Fiamnak önbizalmat és önfegyelmet adott. Rendszert visz a diákok életébe, ezáltal a tanulás is jobban megy és a szabadidő is nagyobb becsben van tartva. Ezen kívül a karate egy csoporthoz, baráti körhöz köti, amely az évek során kialakult. Az oktatás színvonalát a legjobbnak tartom. Számomra Shihan személye a biztosíték, hogy jó kezekben van a fiam. A Dojó-ban tanuló karatékák, főleg az idősebbek és magasabb övfokozatúak, példával szolgálnak, hogy kitartó, kemény munkával milyen szintre lehet eljutni az évek során.

Pongor András

tanár, igazgatóhelyettes
Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola

Fiam fél éve jár karatézni, előtte többféle sportot kipróbált már, egyéni és csapat sportokat is, de egyik sem ragadta meg igazán. Kíváncsi lett a küzdősportokra. Hosszas keresgélés után találtuk meg ezt a Dojó-t és úgy látom, nagyon jól érzi itt magát. Néhány edzés után érezhetően nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Erősödött az önbizalma és az alakja is sokat változott. Mindezt a pozitív változást folyamatosan érzékelem. (Egy ingadozó hangulatú kamasz anyukájaként nem tudok elég hálás lenni mindezért )

egy 15 éves fiú anyukája

Gyerekkorom óta érdekelnek a küzdősportok, de sajnos nem volt lehetőségem, hogy kipróbáljam őket. Egyszer azonban barátaimat elkísértem Karate edzésre. Nagyon megtetszett a hely és a többi karatéka mentalitása. Ugyanis attól féltem, hogy felnőtt lévén már nem sok esélyem van ennek a Harcművészetnek az elsajátítására és esetleg lenéznek, mert felnőttként nem tudom azokat, amiket a kicsik. De szerencsére nem így történt, talán ezért is maradtam itt.

Név nélkül

Kiyosumi Dojo

Egyesületünk 1997. március 14-én alakult 12 fővel, közülük a többség akkor már sok éves Karate múlttal rendelkezett. Az Egyesület vezetője azóta is Shihan Badar Attila 5. danos mester, aki immár 33 éve gyakorolja és közel ennyi ideje oktatja is a Kyokushin Karatét. Az ő munkáját segíti négy fekete öves tanítványa: Senpai Krista Andrea 2. danos mester, ő 21 éve kezdett karatézni illetve Senpai Badar Bence, Badar Máté és Mosolygó Tamás 1. danos mesterek, ők 14-16 éve karatéznak. Ennek a komoly szakmai háttérnek is köszönhető, hogy az induló létszámunk mára sokszorosára nőtt. Ezzel párhuzamosan az átlagéletkor viszont lecsökkent, ma már 70-80%-ban 18 év alattiak látogatják az edzéseket és közöttük is megnőtt az ovisok és a 10 év alattiak aránya. Ehhez igazodva alakultak ki jelenlegi csoportjaink is: speciális ovis-elsős csoport, gyerek csoport és felnőtt-senior csoport. Edzéseinket fiúk és lányok illetve férfiak és nők egyaránt látogathatják, 5 éves kor felett.

A Kyokushin Karate elsősorban harci művészet és nem versenysport. Ebből adódóan egyrészt idősebb korban is lehet gyakorolni, másrészt pedig azok is gyakorolhatják, akiknek nincs kedvük vagy tehetségük a versenyzéshez. Ezt bizonyítja az is, hogy tagjaink 80%-a nem aktív versenyző. Ők az edzéseken túl bemutatók, edzőtáborok és az övvizsgák alkalmával mutathatják meg illetve mérhetik le tudásukat.

Az övvizsgákon a karatékák számot adnak edzettségükről, megszerzett technikai tudásukról és mentális fejlődésükről. Ezek alapján lehetőségük van előre lépni és új övfokozatot – esetenként más színű övet – szerezni.

A bemutatók során a Kyokushin Karate mélységeit szeretnénk megmutatni a közönségnek, így azok mindig érdekes látványosságul szolgálnak. Ezek során ízelítőt adunk az alaptechnikákból (ütések, rúgások, védések), a formagyakorlatokból (kata), a küzdelmekből és a törésekből. Az évek során közel 110 bemutatót tartottunk a megye több településén, ezek közül a legkiemelkedőbb a 2001-ben a Debrecen Plazában közel 3000 ember előtt megrendezett demonstráció volt, melyen részt vett akkori Szövetségünk vezetője is. Különböző technikákkal (kézél, könyök, fej, stb.) tört könnyűbeton elemeket illetve kézéllel 1-2 kilós folyami kavicsokat. Ez utóbbi „produkcióját” az egyik debreceni Magyar Bajnokság alkalmával a TV2 Aktív c. műsora is megörökítette a helyi kórházban, olyan speciális – mozgást is érzékelő – röntgen gép segítségével, amivel a törés egész folyamatát végig lehetett követni. Ez a felvétel is bizonyította, hogy a keze semmilyen károsodást nem szenvedett. Természetesen a testet csak kitartó és kemény munkával lehet ennyire megkeményíteni, így ezeket a töréseket csak sok éves gyakorlás után próbálhatják meg a karatékák.

Az edzőtáborok a tanulásra kínálják a leghatékonyabb lehetőséget. Ezek alkalmával néhány napig (általában 3-7 naposak ezek a táborok) napi 3-4 edzés alkalmával gyakoroljuk a karatét. Ilyenkor lehetőség van nagy ismétlésszámban gyakorolni, új dolgokat tanulni, a régieket elmélyíteni és csak a karatéra koncentrálni. Minden évben júliusban van Szervezetünk nyári edzőtábora, ahol az ország más részéből érkező mesterek is jelen vannak és oktatnak, így még sokoldalúbb képzést kapnak a karatékák. És ami a legfontosabb, ennek a tábornak minden évben Shihan Wakiuchi Tsutomu 6. danos japán mester a vezetője! Tőle igazán tiszta forrásból tanulhatunk, hiszen ő 1.000 napig volt a stílusalapító, Sosai Oyama bentlakásos tanítványa, amit a világon csak kevesen mondhatnak el magukról! A Shihan azóta is az ott tanultak szellemében él, edz és oktat.

Ezért is nagy dolog, hogy Sensei Badar Attila és Senpai Krista Andrea már két alkalommal vehettek részt a Shihan szicíliai edzőtáborában, melyet az olasz karatékáknak tart minden év augusztusában. (A Shihan több mint 20 éve él és oktat Szicíliában, mert Sosai Oyama annak idején oda küldte, hogy más országok után Olaszországban is terjessze a Kyokushint. Mivel sajnos Sosai időközben elhunyt, a Shihan most már végleg Szicíliában marad.) Ezek az edzőtáborok mindig nagyon tanulságosak és hasznosak, bár nem úgy, ahogy sokan elképzelik. Nincsenek új és titkos technikák, egyszerűen csak a jól ismert alapok. De mégis, a Shihan mindig mond valami apróságot vagy más oldalról közelít meg dolgokat, ami segít tökéletesíteni és jobban megérteni a technikákat. Mert a legegyszerűbb technika is mindig tökéletesíthető, még sokéves gyakorlás után is. Ez a fajta alázat, hogy mindig hajlandó vagy tanulni és gyakorolni, ez a Kyokushin alapja. És ez a fajta mentalitás teszi erőssé és szerénnyé a karatékát nemcsak az edzéseken, hanem a mindennapi életben is. És ez a helyes hozzáállás az, amit a Shihan táborában a leginkább meg lehet tanulni.

De hasonló tapasztalatokat szereztek mestereink Hollandiában, Lengyelországban, Romániában és Japánban is. Magasabb szinten (mester fokozat) nem elsősorban új technikákat lehet és kell tanulni ezekben a táborokban, hanem a Kyokushin mentális alapjait megérteni és ebben elmélyülni.

Ezt a szellemiséget igyekszünk átadni a karatékáknak az edzések során, melyet a kemény fizikai terhelés révén lehet elérni. Az edzéseken a karatéka megismeri saját korlátait és többször legyőzi azokat. Szembesül hibáival és erényeivel és képes lesz jellemét tökéletesíteni, pozitív irányban változni. Ez a Kyokushin legfőbb célja.

Természetesen ez nem zárja ki a versenyzést sem, hiszen minél több kihívással szembesül a karatéka, annál erősebbé válik testileg-lelkileg. Jó néhányan élnek is ezzel a lehetőséggel és folyamatosan próbára teszik magukat különböző versenyeken. Karatékáink közül 8 felnőtt válogatott versenyző, több junior válogatott és számtalan utánpótlás korú Magyar Bajnok illetve helyezett nevelődött ki (több, mint 500 Magyar, Országos és Európa Bajnoki címe illetve helyezése van a Dojo-nak). Természetesen ezeket a versenyeket megfelelő fizikális és mentális felkészítés előzi meg.

És végül: miért pont a Kyokushin Karate?

Manapság, amikor a harci művészetek akármely ágával találkozhatunk, jogos a kérdés: miért pont ezt válasszuk? Erre a stílus alapítójának, Sosai Masutatsu Oyamának szavaival lehetne válaszolni: "A Karate fegyelemre, kitartásra, az idősebbek és a társak megbecsülésére nevel. Mindamellett nem teszi a karatékát erőszakossá vagy kötekedővé. Sőt, ezek a fiatalok békésebbek, kiegyensúlyozottabbak társaiknál. Ez minden irányzatra igaz lehet, de a Kyokushin Karate az egyetlen, amely életszerű helyzeteket teremt full contact jellegénél fogva, ám a hosszantartó fizikai és lelki felkészítés, valamint a vizsgafeltételek szinte kizárttá teszik a sérüléseket."

Helyünk a világban és Magyarországon:

Ennek pontos behatárolása azért szükséges, mert jelenleg több Kyokushin Karate világszervezet is működik. A stílusalapító, Sosai Masutatsu Oyama 1994-ben bekövetkezett halála után több mester kivált az általa alapított Világszervezetből, azzal a céllal, hogy megalapítsák saját szervezetüket. Ezek különböző neveken működnek és legtöbbjük viszonylag kis létszámú. A stílusalapító, Sosai Masutatsu Oyama által létre hozott Kyokushin Világszervezet az IKO (International Karate Organization), melyet Kancho Shokei Matsui 8. danos mester vezet. Ennek vagyunk a tagjai mi is.

Úgy, mint a világban, Magyarországon is több Kyokushin szervezet/szövetség van, ők a fent már említett más világszervezetekhez tartoznak.

Előbbieken túl, a magyar törvényeknek megfelelően, tagjai vagyunk a Magyar Karate Szakszövetségnek is.

Készült: 2013. március

« Vissza